top of page

פרקטיקות ליישום למידה סנכרונית חוויתית - Zoom In

 במפגש סינכרוני בזום יש אתגר גדול מאד לשמור על רמת עניין לתלמידים. המנעו מ- "הֵָעתֵק הַדבֵּק" של המצב הפיזי שאנו מכירים אל הסביבה הוירטואלית (ברוב המקרים הרצאה פרונטלית ארוכה פשוט לא תעבוד) ולכן ...
להלן מספר הצעות לפרקטיקות מומלצות שיעזרו לכם להפוך את מפגשי הזום למעניינים יותר ?
"סיעור מוחות" שיתופי בכיתה
brainstorming.jpg

שימוש בכלי דיגיטלי המוצג כפתקיות (padlet/linoit) מאפשר שיתוף וארגון  מידע על גבי לוח שיתופי. הכלי יכול לשמש כפתיחת נושא בו התלמידים מעלים רעיונות ותובנות

מהשיעור הקודם, איסוף תובנות בפורמט של "בעד ונגד", כסיכום נושא, תיעוד ידע שנצבר או נלמד, סיעור מוחין, שיתוף מידע ועוד...ניתן להעלות אל הלוח תכנים שונים: קישורים, קבצים, תמונות וכו'.

להסבר על שימוש בכלי צפו בסרטון הבא

שאלות ותשובות
Q&A Seminar

הקצתם לתלמידים חומר לימודי ללמידה עצמית או מטלה באופן אסינכרוני  - מספר ימים לפני המפגש הסינכרוני, בקשו מהתלמידים לכתוב שאלה אחת שהיו רוצים להפנות אליכם  - את השאלות ניתן לאסוף באמצעות מצגת שיתופית (google slides) , שאלון google forms או כלי שיתוף אחר (padlet/linoit לדוגמא) וכמובן לבקש לרשום את השם של השואל. ובמהלך השיעור ניתן לקיים שיח ממוקד על השאלות שעלו מהקבוצה, לענות בעצמכן או לתת לתלמידים לענות על השאלות.

פעילות פיזי-טאלית
Art Class Girl

פעילות שעושה שימוש במרחב הפיזי בו הלומדים נמצאים ושילובו במרחב הדיגיטאלי. לדוגמא: אחרי הקניה קצרה של נושא, שלחו את התלמידים למשימה בבית להביא פריט שמייצג רעיון או תשובה לשאלה ששאלתם על החומר הנלמד. כל תלמיד יביא את החפץ למצלמה ויסביר מדוע בחר בו. ניתן להרחיב את הטכניקה הזו ולבקש מהתלמידים לצלם את החפץ או פעילות שהם עושים ולשתף את הסרטון/תמונה. אם תרצו ניתן כמובן להציג את אוסף המוצגים בכלי שיתופי שתבחרו ולהציג את התוצאה לכולם

משחק שינון חומר משותף
Game Face

במהלך השיעור נפעיל את התלמידים באופן משחקי לבדיקת הבנת חומר שנלמד:

לדוגמא: שימוש ב- quizzlet live יאפשר לכם לבדוק שינון מילים, תרגילי חשבון וכו' -  להסבר על שימוש בכלי צפו בסרטון הבא

שיח עמיתים רפלקטיבי, עבודה בזוגות - Speed Date חלוקה לחדרים:
Distance Learning

נגדיר שאלה ערכית/מהותית לתלמידים (לא שאלות הבנה), נחלק אותם בזוגות לחדרים (ניתן לזום לחלק את התלמידים באופן אקראי) - לאחר מספר דקות נחזור למליאה, נגדיר שאלה נוספת ונחלק שוב לחדרים (שוב אקראית), ניתן להמשיך עם עוד שאלות נוספות. ההנחיה לזוג תהיה לשמוע אחד את השני ולקיים שיח לא ביקורתי בנושא. ניתן לבקש מכמה זוגות להציג את החוויה שלהם מהמפגשים.

שימוש בסרטון וידאו בשיעור ליצירת שיח
Online Workshop

הכינו לכם רשימת סרטוני וידאו שימושיים  (פלייליסט). הקצו זמן קצר לתלמידים לצפות בסרטון ששיתפתם (דרך ה- chat  או בקלאסרום או צרפו אותו לשיעור כמשימת "טרום הוראה"). לאחר הצפיה תנו לתלמידים משימה פשוטה  - אפשר לשלב חלוקה לחדרים, כלי לאיסוף התשובות (פאדלט/מצגת שיתופית..) וקיימו דיון על התוצאה. דוגמא למשימה אפשריות: נחת חייזר בכדור הארץ סכמו עבורו את הסרטון שראיתם ב- 5 נקודות עיקריות או כתבו 3 דברים חדשים שלמדתם או כתבו 3 דברים שגרמו לכם אי נוחות/הרגיזו אתכם

שימוש בענן מילים
cloud.jpg

כדי ליצור אינטראקציה ושיקוף "חוכמת ההמונים הכיתית" ניתן להשתמש בענן מילים. ניתן להשתמש גם בפתיח לשיעור וגם בסיכום. הטכניקה פשוטה מאד: הצגת שאלה מנחה עליה תשובת התלמידים נדרשת להיות קצרה מאד (מילה אחת בד"כ). כלל תשובות התלמידים יוצגו באופן ויזואלי צבעוני לכולם, מילים שנרשמו יותר מפעם אחת יוצגו בפונט גדול יותר. ניתן להיעזר בענן מילים לחשיפת ידע קודם ולהעלאת רעיונות בפתיחת נושא. ניתן להשתמש ב- worldcloud וגם ב- mentimeter ליצירת ענן מילים. למידע נוסף ראה כאן

סגירת יום: "איך עבר עלי היום ?"
Kids with Backpacks

כמה דקות לפני שיום הלימודים מסתיים, אפשר לנצל את הזמן לשיחת סיכום ולהחלפת חוויות. זוהי הזדמנות נפלאה לתלמידים לשתף את החוויה שעברו במהלך יום הלימודים. ניתן לקיים סבב התייחסויות סביב שאלות מנחות שיעוררו שיח - באתר גלים הכינו עבורכם מאגר שאלות מצויין - לינק - בלחיצה על הכפתור "בואו נדבר קצת" תעלה שאלה לשיחה בכיתה - במליאה, בזוגות או בקבוצות, לבחירתכם.

סקר במהלך השיעור (הערכה מעצבת)
menti.png

שלחתם משימה/סרטון/חומר קריאה לתלמידים ללמידה עצמית מספר ימים לפני השיעור - כעת בצעו עם התלמידים סוג של חזרה על החומר וודאו שכולם הבינו (הערכה מעצבת). לצורך כך נכון יהיה להשתמש בכלי הערכה, ניתן להשתמש לדוגמא ב- mentimeter  להכנת שאלות הבנה והצגתם במהלך השיעור הסנכרוני - להסבר על שימוש בכלי צפו בסרטון הבא

סדנא שיתופית בקבוצות קטנות
School Children

מסבירים לתלמידים את המשימה במליאה. חלוקה לקבוצות של 4-5 לומדים בחדרים וירטואליים בזום. ממנים ראשי קבוצות שיהיו אחראים על הסדר ועל חלוקת התפקידים בקבוצתם. מחליטים על כלי דיגיטאלי לאיסוף התוצרים של הפעילות (google docs/slides, padlet...), חשוב להגדיר זמן מוגדר לפעילות. החלוקה לקבוצות יכולה להיות אוטומטית (אקראית) או ידנית, על פי שיקולי המורה. על שיקולי חלוקת הכיתה קראו כאן. בזמן הפעילות כנסו לחדרים והשתתפו בסדנא. השאירו זמן להצגת תוצרים נבחרים בכיתה וקיימו שיח על הפעילות.

פעילות התרעננות הפגתית
Practising Yoga at Home

מדי פעם, אם זה תחילת יום או אחרי פעילות ארוכה שווה לעצור לרגע את רצף השיעור ולבצע פעילות הפגתית מרעננת. באתר גלים יש כלי נחמד שיכול לעזור לכם במשימה - לינק

חידון משותף
Image by Annie Spratt

ניתן להפעיל את התלמידים באופן משחקי באמצעות חידון מבוסס quizizz  או -  להסבר על שימוש ב quizizz צפו בסרטון הבא , שימוש ב- triventy צפו בסרטון הבא

גלגל השאלות - שימוש באלמנט "הגרלה"
צילום מסך 2020-09-22 200630.png

אלמנט הגרלה כחלק ממישחוק מתבל את השיעור, זה יכול להיות הגרלת שמות מהכיתה, הגרלת תרגילים, הגרלת טיעון וכו'.להלן לינק לאתר המאפשר יצירת גלגל הגרלה פשוט  - לינק. הנה עוד  לינק למחולל הגרלות חינמי, באתר זה יש גם אפשרות לשימוש באלמנטים של משחקי מזל מבוססי קוביות.

שימוש בסרטון וידאו להקניה
Online Tutorial

חפשו סרטונים שמסבירים רעיון ממוקד וקצר, גם כאן נכון להכין רשימת סרטונים לפי נושאים - כדאי שיהיו קצרים מאד 5-10 דקות לכל היותר (לדוגמא מאגר מצויין למתמטיקה ליסודי של שירן). צפו בסרטון יחד על התלמידים, בסיום הסרטון ענו על שאלות, חדדו ודייקו לתלמידים דברים שלדעתכם לא היו מספיק ברורים בסרטון. ניתן לשלב במסגרת ההקניה הפרונטאלית שלכם טכניקה זו במספר מופעים כדי "לשבור שגרה".

שמירת עירנות הלומדים "בקטנה"
Teacher and Student

שימוש בכלים דיגיטליים פשוטים, כאלה שלא דורשים מכם הכנה רבה מראש ויכולים לתרום מאוד למעורבות של הלומדים בשיעור: שימוש בשעון עצר לניהול הזמן, שימוש במצלמת הזום לדוג' "כל מי שמסכים/מתנגד לטענה כלשהי שנאמרה פותח/סוגר  את המצלמה…."

מספר עקרונות לקיום למידה סנכרונית אפקטיבית

  1. תכנון שיעורים סינכרוניים כך שיהיו: חוויתיים, משתפים, מסקרנים, מאתגרים, אינטראקטיביים ולפעמים קבוצתיים.

  2. נוכחות קוגניטיבית של התלמידים - יצירת סקרנות אצל התלמידים באופן שיגרה אותם לחשיבה, קידום חשיבה ביקורתית, דיון מעמיק והחלפת רעיונות, עידוד התלמידים להתנסות וליישם את הידע החדש שנרכש.

  3. נוכחות המורה במפגש - הנחיית המפגש וניהולו ולאו דווקא הקניית החומר הנלמד - מקור לתמיכה, חיזוק והכוונה, לזמן ללומד מקום להתייעצות, לשאול ולשתף.

  4. סביבה חברתית בטוחה - אווירה נעימה ופתוחה, פניה בשמות, לזמן תגובות רגשיות, שימוש בהומור, לעודד שיח חופשי, לאפשר תגובות עמיתים, שימוש בכלים חברתיים, לזמן תגובות מלכדות, עידוד ליצירת קשר אישי בין הלומדים, לשתף תוצרים והתלבטויות ולחזק מחוייבות הלומד לקבוצה.

  5. שילוב טכנולוגיה - אפשר ורצוי להשתמש בכלים וסביבות טכנולוגיות אבל לא חייבים תמיד - שילוב של טכנולוגיה עם טכניקות הפעלה "ישנות" היא הנוסחה המנצחת.

  6. תאום צפיות והערכות - אפשר להפתיע את התלמידים אבל ברוב המקרים כדאי להכין את התלמידים למה הולך לקרות - פתחו את השיעור בכמה דקות הסבר על התהליך שתכננתם, היה ונדרש שלחו לתלמידים מראש מה הולך להיות לרבות הערכות אם נדרשת.

  7. תיעוד רגעי השיא וחשיפתם לתלמידים (הורים לשיקולכם) לחיזוק הלכידות הכיתתית.

  8. שגרות: הגעה בזמן, ציוד מוכן, מצלמות פתוחות, שיח מכבד, השתקת מקרופון כשצריך, לבוש וישיבה מכבדת - אקלים וניהול כיתה. הקפידו על סדירויות בשליחת הזימון:  מקום וזמן קבוע. מומלץ לשלוח מראש תכנית שבועית שהקישורים לזום כבר מוטבעים בה מראש. 

טיפים לשימוש בבכלי "זום" Zoom

  1. שליטה טכנית - ראשית ולפני הכל, נדרשת שליטה טכנית טובה בזום. שיעור מעולה יכול להיכשל בגלל תפעול לא נכון ע"י המורה בסביבה. הקדישו זמן להכרה מעמיקה של המערכת - יש עשרות מדריכים מצולמים בעברית בנושא.

  2. פתיחת מצלמות - לא ניתן לחייב, אך בהחלט רצוי לעודד את הילדים לפתוח מצלמות. הסבירו להם את הרציונל הפדגוגי העומד מאחורי הבקשה. לא לצרכי "ריגול" אלא מאפשרת למורה לוודא שהתלמיד אכן הבין את הנושא. רוצים לדעת למה תלמידים סוגרים מצלמות ? לחצו כאן

  3. פתיחת מקרופונים - עודדו את הילדים לפתוח מקרופונים. הילדים התרגלו לעבור למצב "מיוט". בפה ובמוח..... לאחר שתבהירו ותתרגלו איתם כללי שיח, עודדו אותם לשאול שאלות במהלך המפגש, לענות תשובות. הדיאלוג בינכם לבין התלמידים הכרחי וחשוב.

  4. תיבול ויזואלי הסביבה באמצעות virtual background ו- video filter בהתאם לתכנים של השיעור, לא מומלץ "סתם" להשתמש בזה כיוון שזה עלול למשוך תשומת לב מיותרת ממהלך השיעור.

  5. שימוש במחוות (Reactions) כדי לשתף את התלמידים בשיעור

  6. שימוש בחדרים לקבוצות עבודה קטנות - מדריך 

  7. שימוש ב- chat לאסוף שאלות במהלך השיעור - עוצרים את השיעור כל 10 דקות ועונים על השאלות.

  8. שימוש בעוזרי הוראה/אחד התלמידים כ- CoHost - עזרה בתפעול השיעור

  9. שיקוף הטלפון הנייד של המורה להצגת מרחב פתוח או חפצים

  10. שימוש בכלי הסקר בזום

  11. שימוש בכלי קטן שנקרא zoomit שמאפשר למורה להדגיש איזור מסויים במסך המוצג בזום - סוג של זכוכית מגדלת, חפשו מדריכים ברשת על השימוש בכלי הנחמד הזה  - לינק

bottom of page